in Ondernemen+Overig

De klant is koning, het lijkt wel een sprookje!

De klant is koning

Het is een onderwerp wat regelmatig weer voorbij komt ‘De klant is koning!’. Ik moet eerlijk zeggen dat als ik dat hoor mijn nekharen al overeind gaan staan, want de meeste mensen bedoelen daarmee te zeggen. Als de klant iets vraagt, moet je het maar gewoon uitvoeren, de klant bepaald. In dit geval lijkt deze klant in mijn ogen dan meer op een soort dictator dan dat hij zich gedraagt  als een koning.

Als ik voor mezelf eens even terug ga naar het begrip koning en me daarbij bedenk dat de klant zich ook op die manier gedraagt. Dan zou ik willen dat ál mijn klanten koningen waren! Want dit lijken me inderdaad de meest fijne mensen om mee te werken. Misschien is deze uitleg ook wel waar oorspronkelijk de uitdrukking vandaan komt? Het klinkt mij zo in ieder geval een stuk aangenamer werken dan ‘u vraagt wij draaien’. Ik ben immers geen machine.

De koning verwacht het beste van het beste

Dat betekent dat jij als hofleverancier de beste omstandigheden moet creëren, waarin jij ook kan garanderen dat je het beste levert. Je moet in dit geval een soort beste versie van jezelf zijn om goed te kunnen leveren. In mijn geval betekent dat, goed voor mezelf zorgen, duidelijk zijn, grenzen aangeven, mijn creativiteit verder ontwikkelen, een realistische planning maken, waardevolle ‘creatieve’ uren niet verspillen.

De koning vertrouwd op zijn (vaste) adviseurs

De koning heeft zo veel te regelen, dat hij graag mensen inhuurt vanwege  de expertise. Daarmee geeft hij zijn hofleveranciers ook de ruimte om deze expertise in te zetten. Als expert moet jij natuurlijk je keuzes kunnen uitleggen, maar een koning zal je nooit horen zeggen: “ik heb het even aan mijn neefje gevraagd…”.

De koning heeft een strikte en duidelijke agenda

Voor de koning is het natuurlijk uiterst belangrijk dat de deadlines gehaald worden. Als de koning een maatpak laat maken voor Prinsjesdag, dan is die niet op maandagmiddag pas klaar. Dit is allemaal al ruimschoots van te voren geregeld. De tijdsplanning is realistisch ingedeeld, met daarbij ingecalculeerde ruimte voor onvoorziene omstandigheden. Zo hoeft er nooit stress te zijn over een deadline.

Dus wat mij betreft houden we deze uitleg erin. Dit lijkt me een ideale situatie om in te kunnen werken en mijn creatieve geest optimaal tot uiting te laten komen.

Delen
Deel dit bericht
URL gekopieerd

Danielle Looije trots op haar ontwerpen

"Mijn passie is om iets te bedenken wat ik té goed vind om weg te geven"

​Mijn naam is Daniëlle Looije. Ik heb (waarschijnlijk net als jij) flink geworsteld met mijn ontwikkeling en daarmee de positionering van mijn bedrijf. Onderhand heb ik alles op de rit en help ik ook graag jou om je uitstraling te organiseren. Want mijn werk is pas klaar als jij naar buiten uitstraalt, wat je van binnen bent.

Laatste Vlogs
Nieuwsbrief

Naar boven

Download het gratis eBook

  • Vinden klanten je te duur?
  • Weet niemand wat je doet?
  • Krijg je aanvragen van klanten die niet bij je passen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS het eBook
Naam: E-mail:

Privacyverklaring

Loop nooit meer klanten meer mis met een passende huisstijl! Download het eBook.