in Ondernemen

Je flow vinden 3/5: Creëer een aangename omgeving

Aangename werkomgeving

Die zeldzame momenten dat net dat éne grandioze idee je hoofd in schiet en je direct de energie krijgt en in de flow komt om het uit te werken. Je wenst ze vaker te hebben. Deze momenten komen meestal  onverwacht en vooral niet op commando. Als je ze niet gebruikt, gaan ze zo aan je neus voorbij.

Als vormgever leef ik van mijn creativiteit, daarom ik kan niet altijd wachten op die ‘speciale momenten’. Voor de mensen die denken dat ik 24/7 creatief ben, forget it! Mijn creatieve uren zijn ook schaars, gemiddeld heb ik er zo’n 3 per dag. Je kunt je voorstellen dat ik daarom mijn creatieve uren zo goed mogelijk wil benutten. Dus ben ik op zoek gegaan naar manieren om de kwaliteit van deze uren te verhogen.

Omgevingsfactoren die je creativiteit verhogen

Er zijn praktische factoren die creativiteit kunnen stimuleren. Als ik in flow zit dan heb ik een soort ‘baarmoeder-gevoel’. Lastig te omschrijven, maar het is een staat van zijn. Je bent in een aangename omgeving, afgesloten van de wereld. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om (eerder) in die flow te belanden.

Licht

Wetenschappelijk is het bewezen dat blauw licht de creativiteit bevordert. Ik heb deze sfeer niet kunnen creëren, maar ik ben er wel achter gekomen dat UV licht voor mij heel goed werkt. Het daglicht geeft mij een enthousiast, fris en fit gevoel. Op de één of andere manier word ik er erg scherp en alert van. Dit helpt mij tijdens het ontwerpen goed om bepaalde associaties tussen beelden, gevoel en woorden te maken. Geen zon aanwezig? Dan heb ik een daglichtlamp, dit heeft hetzelfde effect!

Temperatuur

Temperatuur is (voor mij) misschien wel één van de belangrijkste factoren. Zoals ik al aangaf creëer je een soort baarmoeder-gevoel. Niet te warm, niet te koud. Voor iedereen zal deze temperatuur wat verschillen, voor mij is 23 graden een perfecte temperatuur. Daarnaast zorg ik er ook vaak voor dat ik pantoffels aan heb en een zacht dekentje om me heen kan slaan. Hoe aangenamer hoe beter!

Geur

Ik heb ondervonden dat geur ook goed werkt. Zelf ben ik nogal gevoelig voor geur, dus het moet niet te overheersend zijn. Eucalyptus en munt geven mij een ‘frisse blik’. Het maakt mij op een relaxte manier toch erg scherp. Hiervoor heb ik een Medisana aangeschaft. Dit is een aroma verdamper, daarin doe ik wat etherische oliën, daarmee kun je een paar uur vooruit. Overigens heb ik verschillende geuren geprobeerd, die hadden allemaal een ander effect.

Geluid

Ik houd echt zó van muziek! Hiervoor geldt daarom dat het niet te veel aanwezig moet zijn, anders word ik erdoor afgeleid. Ik heb verschillende soorten uitgeprobeerd en ik heb ondervonden dat er voor mij twee opties zijn. Klassieke barok muziek helpt het beste als ik vanuit een wat stressvolle situatie weer rustig probeer te worden en in flow wil komen. Deze muziek werkt overigens voor veel mensen ontspannend. Het ritme van je hartslag is namelijk verwerkt in het ritme van de muziek. Ik kom er in ieder geval door tot rust en kan me er goed bij concentreren. Wat voor mij ook werkt is de TV op de achtergrond aanzetten, zo hard dat je het net niet kan volgen. Het geeft een soort bezige sfeer en toch leidt het niet af.

Rustige en aangename omgeving

Wat mij altijd onzin leek is ‘je moet je omgeving mooi maken’. Dat vond ik een beetje in strijd met ‘zorg voor zo min mogelijk spullen op je bureau’. Vroeger dacht ik altijd, alles wat in de kast ligt is opgeruimd. Ik had dan al mijn spullen op een stapel gelegd en die stapel in de kast gelegd. Opgeruimd! Voor mij blijkt dat toch niet zo te werken. Als het in de kast ligt, dan zie ik het niet, maar ik ‘voel’ ik de rommel nog wel. Vandaar dat ik ook al mijn kasten heb uitgemest en me bij elk item heb afgevraagd: heb ik dit nodig of kan het weg? Zo, dat bleek een opluchting! Niet dat ik nu zoveel rommel heb, maar het is gewoon zó fijn om alleen maar spullen te hebben die je gebruikt en dus overzicht te hebben. Mijn bureau ruim ik ook op, maar ik zorg dat de inspirerende spullen blijven liggen. Dat betekent bijvoorbeeld schilderijen, schetsen of een bos bloemen. Vooral bij bloemen heb ik gemerkt dat als deze op mijn bureau zet ik er al direct blij van word en er stiekem af en toe naar kijk. Kleine moeite, groot effect!

Delen
Deel dit bericht
URL gekopieerd

Danielle Looije trots op haar ontwerpen

"Mijn passie is om iets te bedenken wat ik té goed vind om weg te geven"

​Mijn naam is Daniëlle Looije. Ik heb (waarschijnlijk net als jij) flink geworsteld met mijn ontwikkeling en daarmee de positionering van mijn bedrijf. Onderhand heb ik alles op de rit en help ik ook graag jou om je uitstraling te organiseren. Want mijn werk is pas klaar als jij naar buiten uitstraalt, wat je van binnen bent.

Laatste Vlogs
Nieuwsbrief

Naar boven

Download het gratis eBook

  • Vinden klanten je te duur?
  • Weet niemand wat je doet?
  • Krijg je aanvragen van klanten die niet bij je passen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS het eBook
Naam: E-mail:

Privacyverklaring

Loop nooit meer klanten meer mis met een passende huisstijl! Download het eBook.