in Print design

De opmaak van teksten

Opmaak van teksten

Teksten zijn belangrijk in je communicatie. Je teksten door een goede tekstschrijver te laten schrijven, zorgt ervoor dat je identiteit doorgetrokken wordt in je communicatie. Vervolgens wordt je doelgroep op een juiste manier aangesproken. Het belang is evident, maar wat nu als je veel te vertellen hebt en dit uit zich in een grote lap tekst? Wil je het dan niet aantrekkelijker maken om te lezen?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten lezers zijn. Het is belangrijk om in je teksten en in je vormgeving dus rekening te houden met deze doelgroepen. Niet iedereen leest informatie van het begin t/m het einde. Er zijn ook lezers die koppen scannen of zoeken naar woorden in de tekst.

Motorische lezers
Langzame lezers, lezen in hetzelfde tempo waarin ze spreken en gebruiken vaak hun lippen. Ze hebben een lager tempo en daarom is hun begrip van tekst vrij laag.

Horende lezers
Deze lezers spreken in hun hoofd de woorden uit, zonder gebruik te maken van lippen, tong of stembanden. Horende lezers zijn meestal ervaren lezers en hebben een enorme grote woordenschat, waarmee ze dus snel woorden kunnen herkennen.

Visuele lezers
Deze lezers vocaliseren nauwelijks of niet. Ze kunnen veel lezen omdat ze een aantal woorden tegelijk lezen in woordgroepjes. Dit zijn zeer snelle lezers.

Om dus rekening met deze doelgroep te houden is het belangrijk om je teksten goed vorm te geven. Duidelijk vormgegeven titels, kopjes witregels toevoegen en duidelijke opsommingen maken. Dit maakt de teksten uitnodigender en makkelijker om te lezen voor verschillende type lezers.

Delen
Deel dit bericht
URL gekopieerd

Danielle Looije trots op haar ontwerpen

"Mijn passie is om iets te bedenken wat ik té goed vind om weg te geven"

​Mijn naam is Daniëlle Looije. Ik heb (waarschijnlijk net als jij) flink geworsteld met mijn ontwikkeling en daarmee de positionering van mijn bedrijf. Onderhand heb ik alles op de rit en help ik ook graag jou om je uitstraling te organiseren. Want mijn werk is pas klaar als jij naar buiten uitstraalt, wat je van binnen bent.

Laatste Vlogs
Nieuwsbrief

Naar boven

Download het gratis eBook

  • Vinden klanten je te duur?
  • Weet niemand wat je doet?
  • Krijg je aanvragen van klanten die niet bij je passen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS het eBook
Naam: E-mail:

Privacyverklaring

Loop nooit meer klanten meer mis met een passende huisstijl! Download het eBook.