in Print design

Full color vs PMS kleuren

PMS kleuren

Drukwerk is te verkrijgen in twee soorten. Full color drukwerk, ook wel vierkleuren drukwerk genoemd, en PMS kleuren.

Full color drukwerk

Met deze druktechniek kunnen 4 kleuren gemengd worden tot elke mogelijke kleur. Cyaan (blauw), Magenta (roze), Yellow (geel) en Key (zwart). Full color drukwerk wordt veelal gebruikt voor drukwerk met meer dan twee of drie kleuren. Bijvoorbeeld promotiemateriaal, reclamedrukwerk, enz. Als je full color drukwerk met een vergrootglas bekijkt, zie je dat dit is opgebouwd uit piepkleine gekleurde puntjes. Dit heet een raster. Hoe fijner het raster, hoe beter de kleuren.

PMS kleuren

Dit is een universeel kleurensysteem: Pantone Matching System (PMS). Dit kleurensysteem is samengesteld uit vooraf gemengde kleuren. Drukkers kunnen hiermee dus wereldwijd dezelfde kleur bereiken. Er zijn PMS waaiers waarop deze kleuren zijn afgebeeld, elke kleur heeft zijn eigen nummer.

Kleurkwaliteit

Het is een hele kunst om drukwerk altijd in dezelfde kleur te drukken, ook al is de PMS-kleur bepaald. Voor kleurafwijkingen kunnen er verschillende redenen zijn. Als de ondergrond van het te bedrukken vlak een andere kleur heeft, zal de kleur anders uitvallen. De luchtvochtigheid speelt ook een rol, omdat het drukproces is gebaseerd op een balans tussen vocht en inkt. Daarnaast kunnen verschillende afwerkingen zoals hoogglans lak, effect hebben op de uiteindelijke kleur.

Beeldscherm kleuren

Beoordeel kleuren nooit op je beeldscherm. Ieder beeldscherm heeft een andere kleurinstelling. Kies je een kleur uit de PMS-waaier, dan ben je verzekerd van een kleur met een minimale afwijking.

Delen
Deel dit bericht
URL gekopieerd
Berichten
Laat ons weten wat jij ervan vindt

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − zeven =

Danielle Looije trots op haar ontwerpen

"Mijn passie is om iets te bedenken wat ik té goed vind om weg te geven"

​Mijn naam is Daniëlle Looije. Ik heb (waarschijnlijk net als jij) flink geworsteld met mijn ontwikkeling en daarmee de positionering van mijn bedrijf. Onderhand heb ik alles op de rit en help ik ook graag jou om je uitstraling te organiseren. Want mijn werk is pas klaar als jij naar buiten uitstraalt, wat je van binnen bent.

Laatste Vlogs
Nieuwsbrief

Naar boven

Download het gratis eBook

  • Vinden klanten je te duur?
  • Weet niemand wat je doet?
  • Krijg je aanvragen van klanten die niet bij je passen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS het eBook
Naam: E-mail:

Privacyverklaring

Loop nooit meer klanten meer mis met een passende huisstijl! Download het eBook.