Hoe herken je een goede grafisch ontwerper?

Hoe brief je een ontwerper

Er zijn er namelijk wel 10.000 in Nederland. Maar hoe weet je of je een goede grafisch ontwerper hebt? Welke kwaliteiten moet een grafisch ontwerper over beschikken om jou een product af te kunnen leveren waar je ook echt iets aan hebt? Je hebt verschillende categorieën ontwerpers, allereerst moet je voor jezelf bedenken. Wat moet er vormgegeven worden? Wat voor ontwerper past daarbij?

Student in opleiding

Hier beginnen de meeste. Studenten hebben een hobby en knutselen wat aan. Heel veel dingen zijn om internet te vinden. Ze hebben meestal geen benul van auteursrechten en zo creatief als ze zijn gebruiken ze alles waarmee ze hun creatie kunnen maken. Vaak ziet het resultaat er vooral erg creatief uit, maar let op dat vaak het doel van je middel niet wordt meegenomen en het belangrijker is dat het mooi is dan dat je boodschap over komt. Deze vormgevers zijn vaak erg goedkoop, maar wees je ervan bewust dat je een risico loopt als je materiaal gebruikt waar een auteursrecht op rust (en waar je dus een boete voor kan krijgen).

Zolderkamer ontwerpers

Hier heb je er ook genoeg van, ze verschillen niet zo veel van de student in opleiding, maar zijn meestal iets duurder en hebben wat meer ervaring en vakkennis. Dat komt omdat ze meestal nog een baan hebben bij een reclamebureau. Zijn over het algemeen ook erg creatief maar verliezen wel af en toe het doel uit oog, dus daar zul je dan zelf op moeten letten. Ze maken meestal wat je ze vraagt.

Printdesigners

De naam zegt het al, deze designers hebben vaak verstand van printwerk. Meestal is dit geen alledaags drukwerk zoals visitekaartjes en briefpapier, maar eerder de ontwikkeling van bijvoorbeeld cadeauverpakkingen. En hoe je ze herkent? Ze hebben vaak heel veel verstand van verschillende druktechnieken. Vraag er maar eens naar.

Webdesigners

Webdesigners heb je in alle soorten en maten. Wat mij betreft is een webdesigner een goede webdesigner als hij: logisch kan denken, kan organiseren, gevoel heeft voor gebruiksvriendelijkheid en daarnaast ook goed kan vormgeven. Als je vooral een creatief iemand inhuurt kan je website heel mooi worden, maar als de gebruiker niet weet waar hij moet klikken is hij zo weg. Aan de andere kant als je een hele technische designer hebt is de structuur van je website waarschijnlijk geweldig, maar straalt je website niets uit en voelt de gebruiker zich niet aangesproken.

Illustratoren

Illustratoren hebben meestal een geheel eigen stijl, spreekt de stijl je aan, ga met hem of haar in zee. Zo niet kun je beter even verder kijken. De stijl is te bekijken in het portfolio van de illustrator. Illustratoren kun je het beste inzetten voor bijvoorbeeld het ontwerpen van een boekomslag of inhoud en beter niet voor bijvoorbeeld het ontwerpen van een logo of een website.

Strategische grafisch vormgevers

Strategische grafisch vormgevers zijn meestal een stuk eigenwijzer dan andere ontwerpers. Je herkent ze omdat ze niet vragen wat je wilt hebben, maar vragen wat je probleem is en welk doel je wilt bereiken. Ze gaan aan de slag en maken meestal niet iets wat je vraagt, maar iets beters. Waarmee je ook sneller je doel gaat bereiken. Ze zien vooral het hele plaatje en zorgen ervoor dat je een eenduidige huisstijl/communicatie krijgt. Je herkent ze doordat ze je eindeloos door blijven vragen over wie je bent, wat je uit wilt stralen, wie je doelgroep is en wat je wilt bereiken. Als ik mezelf mag categoriseren dan val ik in deze groep.

Wat voor vormgever of ontwerper past het beste bij jou?

Delen
Deel dit bericht
URL gekopieerd

Danielle Looije trots op haar ontwerpen

"Mijn passie is om iets te bedenken wat ik té goed vind om weg te geven"

​Mijn naam is Daniëlle Looije. Ik heb (waarschijnlijk net als jij) flink geworsteld met mijn ontwikkeling en daarmee de positionering van mijn bedrijf. Onderhand heb ik alles op de rit en help ik ook graag jou om je uitstraling te organiseren. Want mijn werk is pas klaar als jij naar buiten uitstraalt, wat je van binnen bent.

Laatste Vlogs
Nieuwsbrief

Naar boven

Download het gratis eBook

  • Vinden klanten je te duur?
  • Weet niemand wat je doet?
  • Krijg je aanvragen van klanten die niet bij je passen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS het eBook
Naam: E-mail:

Privacyverklaring

Loop nooit meer klanten meer mis met een passende huisstijl! Download het eBook.