in Ondernemen+Online

De leukste plaatjes vind je op Google

De leukste plaatjes vind je op Google

Dat klopt: de leukste plaatjes vind je op Google. Want alles is immers terug te vinden op Google. Google zoekt gewoon het hele internet af en laat dus ook de plaatjes zien waar copyright op rust. Sterker nog, de meeste foto’s die je via Google bovenhaalt zijn gewoon iemands bezit.

Daar mag je best mee spelen, net zoals je vroeger een plakboek vulde met uitgeknipte tijdschriftfoto’s. Maar ook met het gebruik van Pinterest is niets mis. Allemaal puur privégebruik, waarbij online (Pinterest) ook de oorsprong van de foto vermeld wordt. Wat niet mag, is die foto’s gebruiken alsof ze van jou zijn. Bijvoorbeeld op je website, op Facebook, je folder of  je blog. Dat is namelijk stelen en bij stelen maakt het niets uit of het ‘makkelijk’ gaat en of ‘iedereen het doet’. Sterker nog: helen is óók stelen, net als in het echte leven. Als jij een foto kopieert van iemand die dezelfde foto heeft gepikt van ‘het internet’, behandelt de wet jullie allebei gelijk: als dieven.

En ja: dat wil je niet! Dat was helemaal de bedoeling niet! Hoe kon je weten dat die foto van iemand was?

Dat is simpel. Net zoals je kunt weten dat het boek in de boekwinkel van iemand is en dat shirt op het rek buiten. Vraag jezelf gewoon af: ‘Is het van mij?’ Is het antwoord ‘nee’, dan blijf je ervan af. Of je zoekt de eigenaar op en vraagt of je het mag gebruiken of kopen.

Ik moet daarom altijd een beetje lachen als op Facebook iemand enthousiast schrijft: “Wat een leuke foto! Ik pik ‘m van je hoor!”. Da’s geen pikken – dat is delen. Als het een al gepikte foto betreft, helpt er geen moedertjelief aan dat je het aankondigt bij de eerste dief. Delen hoef je niet aan te kondigen en kun je ook niet voorkomen.

Dus: delen is geen stelen. Stelen is stelen. En helen is ook stelen.

‘Het stond voor het grijpen’ en ‘moeten ze het maar niet vrij toegankelijk neerzetten’ geldt niet. Dan zou je immers ook de boeken uit de boekhandel zo kunnen meenemen: de winkeldeur wagenwijd open, de boekenkast niet op slot… en je ziet zat andere mensen met dezelfde boeken, dùs?

Dus niks. Afblijven van andermans spullen. Dûh!

Delen
Deel dit bericht
URL gekopieerd

Danielle Looije trots op haar ontwerpen

"Mijn passie is om iets te bedenken wat ik té goed vind om weg te geven"

​Mijn naam is Daniëlle Looije. Ik heb (waarschijnlijk net als jij) flink geworsteld met mijn ontwikkeling en daarmee de positionering van mijn bedrijf. Onderhand heb ik alles op de rit en help ik ook graag jou om je uitstraling te organiseren. Want mijn werk is pas klaar als jij naar buiten uitstraalt, wat je van binnen bent.

Laatste Vlogs
Nieuwsbrief

Naar boven

Download het gratis eBook

  • Vinden klanten je te duur?
  • Weet niemand wat je doet?
  • Krijg je aanvragen van klanten die niet bij je passen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS het eBook
Naam: E-mail:

Privacyverklaring

Loop nooit meer klanten meer mis met een passende huisstijl! Download het eBook.

%d bloggers liken dit: