De leukste plaatjes vind je op Google

Dat klopt: de leukste plaatjes vind je op Google. Want alles is immers terug te vinden op Google. Google zoekt gewoon het hele internet af en laat dus ook de plaatjes zien waar copyright op rust. Sterker nog, de meeste foto’s die je via Google bovenhaalt zijn gewoon iemands bezit.

Daar mag je best mee spelen, net zoals je vroeger een plakboek vulde met uitgeknipte tijdschriftfoto’s. Maar ook met het gebruik van Pinterest is niets mis. Allemaal puur privégebruik, waarbij online (Pinterest) ook de oorsprong van de foto vermeld wordt. Wat niet mag, is die foto’s gebruiken alsof ze van jou zijn. Bijvoorbeeld op je website, op Facebook, je folder of  je blog. Dat is namelijk stelen en bij stelen maakt het niets uit of het ‘makkelijk’ gaat en of ‘iedereen het doet’. Sterker nog: helen is óók stelen, net als in het echte leven. Als jij een foto kopieert van iemand die dezelfde foto heeft gepikt van ‘het internet’, behandelt de wet jullie allebei gelijk: als dieven.

En ja: dat wil je niet! Dat was helemaal de bedoeling niet! Hoe kon je weten dat die foto van iemand was?

Dat is simpel. Net zoals je kunt weten dat het boek in de boekwinkel van iemand is en dat shirt op het rek buiten. Vraag jezelf gewoon af: ‘Is het van mij?’ Is het antwoord ‘nee’, dan blijf je ervan af. Of je zoekt de eigenaar op en vraagt of je het mag gebruiken of kopen.

Ik moet daarom altijd een beetje lachen als op Facebook iemand enthousiast schrijft: “Wat een leuke foto! Ik pik ‘m van je hoor!”. Da’s geen pikken – dat is delen. Als het een al gepikte foto betreft, helpt er geen moedertjelief aan dat je het aankondigt bij de eerste dief. Delen hoef je niet aan te kondigen en kun je ook niet voorkomen.

Dus: delen is geen stelen. Stelen is stelen. En helen is ook stelen.

‘Het stond voor het grijpen’ en ‘moeten ze het maar niet vrij toegankelijk neerzetten’ geldt niet. Dan zou je immers ook de boeken uit de boekhandel zo kunnen meenemen: de winkeldeur wagenwijd open, de boekenkast niet op slot… en je ziet zat andere mensen met dezelfde boeken, dùs?

Dus niks. Afblijven van andermans spullen. Dûh!

Vond je dit interessant? Deel het gerust in je netwerk:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp