in Ondernemen+Overig

Je flow vinden 1/5: Op zoek naar je biologische klok

Biologische klok

Die zeldzame momenten dat net dat éne grandioze idee je hoofd in schiet en je direct de energie krijgt en in de flow komt om het uit te werken. Je wenst ze vaker te hebben. Deze momenten komen meestal  onverwacht en vooral niet op commando. Als je ze niet gebruikt, gaan ze zo aan je neus voorbij.

Als vormgever leef ik van mijn creativiteit, daarom ik kan niet altijd wachten op die ‘speciale momenten’. Voor de mensen die denken dat ik 24/7 creatief ben, forget it! Mijn creatieve uren zijn ook schaars, gemiddeld heb ik er zo’n 3 per dag. Je kunt je voorstellen dat ik daarom mijn creatieve uren zo goed mogelijk wil benutten. Dus ben ik op zoek gegaan naar manieren om de kwaliteit van deze uren te verhogen.

Op zoek naar mijn biologische klok

Allereerst ben ik op zoek gegaan naar mijn biologische klok. Geen dingen meer doen op tijden dat het ‘hoort’, maar voelen wanneer mijn lichaam het nodig heeft en er zin in heeft. Conditioneringen de nek omdraaien! De eerste stap was om mijn wekker de deur uit te doen. Ik ga slapen wanneer ik moe ben (ook al is dat om 3 uur in de middag) en ik word wakker wanneer ik uitgeslapen ben. Op het begin was ik bang dat ik veel te lang in bed zou blijven liggen, maar ik word redelijk vroeg en natuurlijk wakker. Ik ben altijd gewend geweest om tussen 9 en 5 te werken, maar waarom zou ik dat doen? Als ik voel dat ik in de ochtend niet helemaal fit ben, geef ik daaraan toe zodat ik kan werken op de momenten dat ik wel fit ben. Op het begin was dat best eng. Vergeleken met een normale week waarin ik ‘moet werken op tijden dat het verwacht wordt’ kan ik, wanneer ik in flow werk bijna twee keer (!) meer werk verzetten. Daarnaast kost het werk wat ik nu doe me ook veel minder moeite, omdat ik het oppak wanneer het natuurlijk voorbij ‘vliegt’. Ik ben dus meer op mijn intuïtie gaan werken. Mij to-do lijst gebruik ik nog wel, maar meer als controle dan als leidraad. In de praktijk blijkt dat ik weinig dingen vergeet en dat het zichzelf vanzelf regelt.

Leuk hoor Daan, maar hoe zit het met je afspraken?

Zoals het hierboven beschreven staat, lijkt het misschien alsof er totaal geen ritme zit in mijn dagen, maar dat is niet waar. Mijn biologische klok houdt blijkbaar ook van ritme. Wetend wanneer mijn creatieve geest het meest actief is, kan ik daarop ook mijn agenda indelen. Als ik een breinkrakende brainstorm heb in de ochtend, weet ik dat ik in de middag beter wat administratieve dingetjes kan oppakken. Zo kan ik van te voren ook rekening houden met de afspraken die ik maak met klanten.

Delen
Deel dit bericht
URL gekopieerd

Danielle Looije trots op haar ontwerpen

"Mijn passie is om iets te bedenken wat ik té goed vind om weg te geven"

​Mijn naam is Daniëlle Looije. Ik heb (waarschijnlijk net als jij) flink geworsteld met mijn ontwikkeling en daarmee de positionering van mijn bedrijf. Onderhand heb ik alles op de rit en help ik ook graag jou om je uitstraling te organiseren. Want mijn werk is pas klaar als jij naar buiten uitstraalt, wat je van binnen bent.

Laatste Vlogs
Nieuwsbrief

Naar boven

Download het gratis eBook

  • Vinden klanten je te duur?
  • Weet niemand wat je doet?
  • Krijg je aanvragen van klanten die niet bij je passen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS het eBook
Naam: E-mail:

Privacyverklaring

Loop nooit meer klanten meer mis met een passende huisstijl! Download het eBook.