in Ondernemen

Plaatjes? Zo hou je het netjes!

Beter goed verzonnen dan slecht gejat

De leukste plaatjes vind je op Google, schreef ik vorige keer. En daarbij hoef je je maar één ding af te vragen: is het van mij? Zo niet, dan is het gebruik van zo’n plaatje, heel simpel, gewoon stelen.

Gelukkig zijn er heel wat plaatjes die je wel heel eenvoudig mag gebruiken, en zelfs (jippie!) zonder kosten. Op de website pixabay.com vind je er zo’n 880.000, met een fijne zoekmachine erbij: dat is lekker snuffelen zonder problemen. Ook die foto’s en illustraties zijn natuurlijk door iemand gemaakt, maar je mag ze van de makers gebruiken. Je kunt een vrijwillige bijdrage op de site achterlaten (‘button: Koffie’). Ook een linkje naar de bron wordt gewaardeerd, maar is hier niet verplicht. Niet gevonden wat je zocht? Kijk dan eens bij shutterstock.com, waar de kosten best meevallen. En daar heb je dan wel de keuze uit mil-joe-nen afbeeldingen…

Hetzelfde geldt trouwens voor lettertypes. Er zijn behoorlijk wat gratis verkrijgbare fonts (Word en Google hebben er samen al heel wat voor je beschikbaar gemaakt, al stond je daar misschien niet bij stil). Maar dat betekent niet dat élk lettertype gratis en vrij (commercieel) te gebruiken is: ook daar heeft een ontwerper zich creatief het apezuur aan gewerkt en het is niet meer dan terecht dat gewoon netjes te betalen. Hoe dan ook kun je ook hierbij een rekening voor schending van auteursrechten verwachten als je zomaar een lettertype van een ander gebruikt. Vrij van kosten voor commercieel gebruik vind je lettertypes op fontsquirrel.com. Check wel met het downloaden van het font nog even de licentie.

Je bent natuurlijk niet de enige die kiest voor ‘gratis’, en je kunt via Google Images trouwens ook heel precies zien waar die ene foto van jouw website nog meer wordt gebruikt – en dat is héél vaak, bij gratis foto’s. Soms maakt dat niets uit, en soms staat dat ronduit suf. Jouw zogenaamd unieke beeld bij anderen tegenkomen… dat kan net jouw kansen bij die ene klant verminderen. Overleg eens met je vormgever naar de mogelijkheden. Of maak een afspraak met me: ik laat je graag zien hoe authentiek je website wordt met echt uniek fotomateriaal en speciaal gemaakte illustraties. Dat ben je waard!

Delen
Deel dit bericht
URL gekopieerd

Danielle Looije trots op haar ontwerpen

"Mijn passie is om iets te bedenken wat ik té goed vind om weg te geven"

​Mijn naam is Daniëlle Looije. Ik heb (waarschijnlijk net als jij) flink geworsteld met mijn ontwikkeling en daarmee de positionering van mijn bedrijf. Onderhand heb ik alles op de rit en help ik ook graag jou om je uitstraling te organiseren. Want mijn werk is pas klaar als jij naar buiten uitstraalt, wat je van binnen bent.

Laatste Vlogs
Nieuwsbrief

Naar boven

Download het gratis eBook

  • Vinden klanten je te duur?
  • Weet niemand wat je doet?
  • Krijg je aanvragen van klanten die niet bij je passen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS het eBook
Naam: E-mail:

Privacyverklaring

Loop nooit meer klanten meer mis met een passende huisstijl! Download het eBook.

%d bloggers liken dit: