in Overig

Relaties helpen door aanbevelingen

Netwerken is voor mij een van de meest effectieve manieren om aan nieuwe klanten te komen. In 2012-2013 was ik aangesloten bij BNI, een netwerkorganistatie die gericht is op het vergroten van de omzet. Het is de bedoeling dat je alle leden goed kent en deze kan én wil aanbevelen als je een relatie spreekt die iets nodig heeft. Qua netwerken schijn ik een talent te hebben en ik krijg steeds vaker de vraag: “Hoe doe je dat eigenlijk?” Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mijn gevoel allemaal vanzelf gaat, toch ben ik eens bij mezelf te raden gegaan … hoe kom ik nu zo gemakkelijk aan aanbevelingen?

Ik denk dat er een aantal punten cruciaal zijn bij het netwerken en linken van mensen.

 1. Ken je klanten / relaties
  In mijn vak is het erg belangrijk dat ik tot in detail weet met wat voor bedrijven ik werk, hoe ze werken, wat belangrijk voor ze is én wat belangrijk voor hun klanten is. Luister naar je klanten en ben alert op wat ze nodig hebben, probeer vervolgens te bedenken wie in jou netwerk je relatie verder kan helpen. Maar heb het niet alleen over werk. Leer mensen écht kennen, vraag ook een naar de vrijetijdsactiviteiten.
 2. Wat is je imago?
  Wie ben je eigenlijk? Ben je geïnteresseerd in je relaties? Denk je met ze mee? Vertrouwen mensen je expertise? Wat voor diensten lever je en wat voor service zit daaraan? Deze vragen hebben allemaal te maken met je imago als persoon. Als de mensen je kennen als eerlijk, betrouwbaar en professioneel, zullen ze eerder hun problemen met je delen en de aanbevelingen die je geeft, serieus nemen. Want ze vertrouwen je, dus ook je aanbevelingen.
 3. Wat is de waarde van je aanbevelingen?
  Als je iemand aanbeveelt zorg er dan voor dat je zeker weet dat deze persoon je relatie verder kan helpen én dat deze persoon de zelfde waarden hanteert als jij zelf hebt. Met andere woorden, nooit iemand zomaar aanbevelen. Dat bijvoorbeeld afspraken daarna niet nagekomen worden, kan je namelijk schaden. Als je relatie blij is met de aanbeveling, zal hij volgende keer ook weer bij je terugkomen en op je netwerk vertrouwen. Vraag je relaties achteraf ook of ze iets aan je aanbeveling hebben gehad.

Ik denk dat deze drie punten erg belangrijk zijn in het netwerken. Luister naar je relatie en signaleer waar ze behoefte aan hebben en koppel terug hoe je ze kan helpen. Bedenk ook eens bij jezelf, wat zou ik belangrijk vinden als ik een aanbeveling krijg?

Delen
Deel dit bericht
URL gekopieerd
Berichten
Laat ons weten wat jij ervan vindt

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − vier =

Danielle Looije trots op haar ontwerpen

"Mijn passie is om iets te bedenken wat ik té goed vind om weg te geven"

​Mijn naam is Daniëlle Looije. Ik heb (waarschijnlijk net als jij) flink geworsteld met mijn ontwikkeling en daarmee de positionering van mijn bedrijf. Onderhand heb ik alles op de rit en help ik ook graag jou om je uitstraling te organiseren. Want mijn werk is pas klaar als jij naar buiten uitstraalt, wat je van binnen bent.

Laatste Vlogs
Nieuwsbrief

Naar boven

Download het gratis eBook

 • Vinden klanten je te duur?
 • Weet niemand wat je doet?
 • Krijg je aanvragen van klanten die niet bij je passen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS het eBook
Naam: E-mail:

Privacyverklaring

Loop nooit meer klanten meer mis met een passende huisstijl! Download het eBook.

%d bloggers liken dit: