in Ondernemen

Wat is auteursrecht meer dan een juridische term?

Klanten het zijn net mensen

Feitelijk is auteursrecht een bescherming voor het werk van de auteur. Zeker met internet worden er te pas en te onpas allerlei ontwerpen ‘gejat’… want zo mogen we het wel noemen. Nu wil ik het in deze blog niet hebben over het juridische gedeelte, maar over het menselijke gedeelte van het overschrijden van auteursrecht.

Compliment

Recentelijk kwam ik op Instagram een van mijn tekeningen tegen. Toen ik de persoon die gebruik maakte van mijn tekening erop aansprak, gaf deze niet thuis. Sterker nog, het bleef volledig stil aan de andere zijde en weghalen deed hij ook niet. Ik maakte er een opmerking over op internet en kreeg van verschillende mensen te ‘horen’ dat ik het als een compliment moest zien.

Als ik dergelijke reacties zie, dan denk ik dat er niet verder doorgedacht wordt dan het gegeven dat iemand mijn plaatje de moeite waard heeft gevonden om te ‘gebruiken’.  Dat is nu net waar het mis gaat, want dat heeft mogelijk degene die mijn plaatje onrechtmatig heeft gebuikt, ook in gedachten gehad.

Rekeningen betalen

Alleen wordt er aan iets fundamenteels voorbij gegaan en wel het gegeven dat ik veel tijd gestoken heb in de tekening, de foto of het logo. Zowel in opdracht als in vrij werk ligt het auteursrecht bij mij en mag iemand niet zomaar mijn output gebruiken. Daar leef ik immers van, dat is mijn beroep  …. en eerlijk, heb jij van complimenten wel eens de energierekening of hypotheek kunnen betalen?

Het zou menig mens sieren als hij of zij hier wat zorgvuldiger mee om zou gaan. Wil je toch met gratis plaatjes of foto’s werken, dan zijn er verschillende websites waar je ze gratis kunt downloaden (pixabay.com). Zolang je het werk niet ‘for free’ van het web hebt gehaald, heb je nu eenmaal te maken met het werk van iemand die ook een normale betaling wil krijgen over zijn of haar werk. Oh ja en voor wat betreft die meneer die er met mijn tekening vandoor ging, Instagram heeft het voor mij dit keer geregeld.

Delen
Deel dit bericht
URL gekopieerd
Berichten
Laat ons weten wat jij ervan vindt

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × twee =

Danielle Looije trots op haar ontwerpen

"Mijn passie is om iets te bedenken wat ik té goed vind om weg te geven"

​Mijn naam is Daniëlle Looije. Ik heb (waarschijnlijk net als jij) flink geworsteld met mijn ontwikkeling en daarmee de positionering van mijn bedrijf. Onderhand heb ik alles op de rit en help ik ook graag jou om je uitstraling te organiseren. Want mijn werk is pas klaar als jij naar buiten uitstraalt, wat je van binnen bent.

Laatste Vlogs
Nieuwsbrief

Naar boven

Download het gratis eBook

  • Vinden klanten je te duur?
  • Weet niemand wat je doet?
  • Krijg je aanvragen van klanten die niet bij je passen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS het eBook
Naam: E-mail:

Privacyverklaring

Loop nooit meer klanten meer mis met een passende huisstijl! Download het eBook.

%d bloggers liken dit: