in Ondernemen

Je flow vinden 4/5: Witjes geven je een natuurlijke flow

Die zeldzame momenten dat net dat éne grandioze idee je hoofd in schiet en je direct de energie krijgt en in de flow komt om het uit te werken. Je wenst ze vaker te hebben. Deze momenten komen meestal  onverwacht en vooral niet op commando. Als je ze niet gebruikt, gaan ze zo aan je neus voorbij.

Als vormgever leef ik van mijn creativiteit, daarom ik kan niet altijd wachten op die ‘speciale momenten’. Voor de mensen die denken dat ik 24/7 creatief ben, forget it! Mijn creatieve uren zijn ook schaars, gemiddeld heb ik er zo’n 3 per dag. Je kunt je voorstellen dat ik daarom mijn creatieve uren zo goed mogelijk wil benutten. Dus ben ik op zoek gegaan naar manieren om de kwaliteit van deze uren te verhogen.

Werken op je intuïtie

Een witje is een moment dat je even iets doet waar je niet bij na hoeft te denken. Dat kunnen allerlei dingen zijn. Even een brood in de oven stoppen, thee zetten, je vaatwasser inruimen of een brief op de bus doen. Voor mij is het belangrijk om deze witjes in te bouwen omdat ik

1. hierdoor mijn omgeving nog een beetje opgeruimd kan houden
2. op het moment dat ik een witje heb, is mijn hoofd even leeg en creëer ik ruimte voor nieuwe ideeën/werkzaamheden
3. het houdt mijn energie op peil en voorkomt dat ik leeg loop
4. een witje bepaalt wat mijn volgende activiteit gaat zijn

Krijg nieuwe inspiratie en verhoog je productiviteit

Wie kent het niet die eeuwige lijstjes met to-do’s die we moeten afwerken? Persoonlijk is dat voor mij echt motivatiekiller nr. 1. Daarom probeer ik wel een lijstje bij te houden met dingen die ik nog moet doen, maar gebruik ik die alleen als checklist aan het einde van de dag om te kijken of ik niets vergeten ben. Niet mijn to-do lijst bepaalt namelijk wat ik ga doen, maar mijn intuïtie weet het beste wat op welk moment goed voor mij is. De witjes zorgen ervoor dat ik mijn intuïtie kan volgen. Op het moment dat ik namelijk even de vaatwasser inruim, schiet er iets door mijn hoofd wat ik op dat moment kan en wil doen, nadat de vaatwasser is ingeruimd begin ik aan deze taak. Op het begin toen ik met deze methode begon was het best spannend, ga ik belangrijke dingen vergeten? Hoe langer ik op deze manier werk, hoe meer ik kan vertrouwen op mijn intuïtie. Daarmee heb ik ook ontdekt dat ik belangrijke dingen niet vergeet. Bij de dingen die ik wel vergeten ben kan ik me afvragen, is het belangrijk dat ik dit doe? Waarom is dit belangrijk? Meestal is hierop het antwoord nee. Het zijn ‘systeempjes’ die mijn hoofd heeft bedacht, die vooral energie kosten.

Dingen die ik wel altijd nog even in mijn agenda zet zijn periodieke werkzaamheden, bijvoorbeeld mijn administratie of het periodieke onderhoud van websites. Niet de meest leuke klusjes, maar wel hele belangrijke klusjes!

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Ik heb deze methode deels uit het boek Tijdsurfen.

Delen
Deel dit bericht
URL gekopieerd

Danielle Looije trots op haar ontwerpen

"Mijn passie is om iets te bedenken wat ik té goed vind om weg te geven"

​Mijn naam is Daniëlle Looije. Ik heb (waarschijnlijk net als jij) flink geworsteld met mijn ontwikkeling en daarmee de positionering van mijn bedrijf. Onderhand heb ik alles op de rit en help ik ook graag jou om je uitstraling te organiseren. Want mijn werk is pas klaar als jij naar buiten uitstraalt, wat je van binnen bent.

Laatste Vlogs
Nieuwsbrief

Naar boven

Download het gratis eBook

  • Vinden klanten je te duur?
  • Weet niemand wat je doet?
  • Krijg je aanvragen van klanten die niet bij je passen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS het eBook
Naam: E-mail:

Privacyverklaring

Loop nooit meer klanten meer mis met een passende huisstijl! Download het eBook.